R. Markauskas: „Mūsų jaunimas Europoje atrodo puikiai. Pasidžiaukime juo!“

Jau ne vieną mėnesį mums kartoja: Lietuva – alkoholikų, savižudžių ir smurtautojų šalis. Atrodo, lyg būtume patys prasčiausi visoje Europoje ar net pasaulyje. Nors iš tiesų visa tai tik žiauri apgaulė, nes situacija yra visai kitokia. Netgi priešinga – mes turime kuo didžiuotis! 

Štai – mūsų jaunimas. Tai vieni mažiausiai alkoholį, cigaretes ar narkotikus vartojančių jaunų žmonių Europoje! Ir tai ne mano asmeninė nuomonė, bet patvirtintas faktas – tokius skaičius rodo neseniai paskelbti visoje Europoje atlikto tarptautinio tyrimo „ESPAD 2015“ duomenys. 

Triskart mažiau ir rečiau 

Ataskaitoje parašyta, kad per paskutines 30 dienų Lietuvos jaunimas buvo tarp rečiausiai Europoje vartojusių alkoholinius gėrimus. Skaičiais tai atrodo taip: mūsų jaunimas vidutiniškai rado 3,8 progas pavartoti alkoholinių gėrimų ir yra šalia Švedijos, Estijos, Islandijos, Norvegijos bei Suomijos bendraamžių. 

O Lichtenšteino ir Kipro to paties amžiaus jaunuoliai tai darė beveik tris kartus dažniau – vidutiniškai 9,1 ir 8,2 karto. Tai tikrai didelis skirtumas. 

Ir dar – mūsų jaunuoliai savo bendraamžių grupėje alkoholio išgeria bene mažiausiai visoje Europoje. Tyrimas rodo, kad daugiausia alkoholio per vieną kartą suvartoja jaunimas Danijoje, Estijoje, Švedijoje, Suomijoje ir Airijoje (nuo 93 iki 60 mililitrų gryno alkoholio). To paties amžiaus mūsų šalies jaunuoliai – beveik triskart mažiau (38 mililitrus). 

Vadinasi, situacija realybėje yra visiškai kitokia nei mums bandoma įteigti per televizorių ekranus. Mūsų jaunimas auga protingas ir sąmoningas. Ir aš tuo nuoširdžiai džiaugiuosi! 

Prieinamumas – ne toks ir paprastas  

Sakysite – netikiu, čia tik atskiri skaičiai, ištraukti iš konteksto! Gerai, skaitau ataskaitą toliau. Situacija nesikeičia – Lietuvos jaunimas Europos vidurkio neviršija beveik niekur. 

Sakysite, išgeria daug vienu kartu? Ne. Danijoje, Austrijoje ar Kipre dvigubai daugiau jaunuolių (atitinkamai 56, 53 ir 51 procentas) per pastarąjį mėnesį prisipažino pavartoję 5 ar daugiau gėrimų vienu kartu, o Lietuvoje tai darė tik 36 procentai jaunimo. 

Sakysite, Lietuvoje jaunuoliai be problemų gali įsigyti alkoholinių  gėrimų? Irgi nėra tiesa – jauni žmonės Lietuvoje sako, kad tai jiems nėra taip paprasta. O štai daugiau nei 90 procentų Danijos, Čekijos, Ispanijos ir Graikijos jaunimo prisipažįsta, kad alkoholinių gėrimų galėtų įsigyti gana ar net labai lengvai. 

Pagirti reikėtų ir už tai, kad Lietuvos jaunuoliai nėra įnikę į marihuaną ir kitus narkotikus, dėl ko didelį galvos skausmą turėtų patirti senųjų Vakarų Europos šalių tėvai ir už tai atsakingi ministrai. Štai Islandijos, Prancūzijos, Airijos, Italijos jaunuoliai yra linkę du-tris kartus dažniau patraukti marihuanos (12-14 kartų per pastaruosius metus) nei tai daro mūsų jaunimas (6 kartai). Lietuva šioje lentelėje atsiduria 33 pozicijoje iš 35 šalių.  

Nėra mūsų jaunimo ir prie daugiausiai rūkančių valstybių atstovų. Ką ir sakyti – puikūs rezultatai!

Reikia padėti ir paskatinti

Žinoma, nesakau, kad jaunimo žalingų įpročių prevencijos srityje nebeturime daugiau stengtis. Tikrai ne – privalome toliau ir dar labiau rūpintis savo jaunimu ir jų ateitimi. Labai svarbu dar aktyviau skatinti popamokinę veiklą, didinti sporto treniruočių, meno ir kitų užsiėmimų prieinamumą. 

Tai mūsų pareiga ir vienas pirmųjų uždavinių. Man asmeniškai labai svarbu, kad mokytojai ir dėstytojai Lietuvoje būtų kvalifikuoti ir gautų deramą atlygį, kad galėtų mūsų vaikus ugdyti sumaniais ir protingais ateities Lietuvos gyventojais. 

Juk būtent jiems – mūsų augančiam jaunimui – paliksime mūsų kuriamą Lietuvą. Labai noriu, kad būtent Lietuva būtų mūsų vaikų namai, o ne Anglija, Norvegija ar Airija. Nes akivaizdu, kad mūsų jaunoji karta – darbštūs, protingi ir laukiami visose pasaulio valstybėse. Mūsų pareiga yra padaryti viską, kad jiems Lietuva būtų geriausia šalis. 

Tad tam, kad jaunimas mylėtų Lietuvą, norėtų ja rūpintis ir puoselėti, kaip kažkada mes, atsikovoję Nepriklausomybę, privalome kasdien pastebėti ir pasidžiaugti jų gerais pasiekimais ir laimėjimais. 

Kviečiu tai padaryti kartu – kiekvienas pasakykime gerą žodį, paskatinimą savo vaikui, anūkui, kolegos atžalai ar už kavos prekystalio stovinčiam jaunuoliui. Pasakykime, kad mes džiaugiamės ir didžiuojamės jais. Ir tikime, jog jie užaugs puikūs mūsų nuveiktų darbų perėmėjai ir naujų didžių darbų sumanytojai! 

O jaunimą kviečiu likti Lietuvoje, kas jau išvažiavę – grįžti su svetur įgyta patirtimi ir gerais užsienio kalbų įgūdžiais. Studijuokite Lietuvoje – turime universitetus, patenkančius net tarp trijų procentų geriausių pasaulio universitetų, puikius profesinio rengimo centrus, modernizuotas mokyklas. Suteikite mums galimybę džiaugtis jumis čia, Lietuvoje!  

Raimundas Markauskas, Seimo Darbo partijos frakcijos seniūno pavaduotojas, Biudžeto ir finansų komiteto narys