Š. Birutis: galime padėkoti bent už 3 mėnesius tiesos

Nuo spalio šildysimės pigiau, tačiau nuo sausio sąskaitos veikiausiai didės. Štai su tokia žinute Lietuvos gyventojai pasitinka artėjantį šildymo sezoną. Sakyčiau prastas ir ganėtinai nevykęs pokštas, nes vidury žiemos sezono, kuomet užklumpa bene didžiausi šalčiai, žmonės bus nežinioje ir su baime lauks sąskaitų. Taip kad šiemet Naujieji metai ne visiems gali būti kupini džiaugsmo, nes kartu su naujametiniais fejerverkais gali ateiti kainų kilimas pačiame šildymo sezono įkarštyje. 

Taigi, žaidžiama su žmonių gyvenimais, kitaip ir nepasakysi. Nuo birželio taikomas 21 proc. PVM tarifas, nuo spalio 9 proc., o nuo sausio veikiausiai 15 proc. Nuomonė keičiama kas 15 minučių.  Tačiau ši valdžia tuo ir pasižymi – jai puikiai sekasi imituoti darbą, lengva ranka priimti ir išsižadėti savo sprendimų. O atsižvelgus į tai, kaip šiame Seime jie priimami, bent jau už 3 mėnesius tiesos gyventojai gali padėkoti, juk kiek mokės už šildymą iki šiol teko spėlioti - 21 proc., 15 proc., o gal visgi 9 proc.? 

O po Naujųjų ir vėl teks ieškoti atsakymų į šią vėl ir vėl užmenamą mįslę. Tad dar tikrai gali būti visko. O tam, kad 2018 m. būtų vėl grąžintas didesnis PVM tarifas – ieškoma vis naujų pasiteisinimų. Esą tai bus paskata kuo greičiau renovuoti daugiabučius, nes kol kas pinigai mėtomi į balą ir šiluma išskrenda po kiaurus langus. Dabar Lietuvoje yra per 1743 renovuotų daugiabučių, o eilėje laukia dar du kart tiek. Taigi šių pastatų renovacija gali trukti visą amžinybę, o gyventojai šiuo laikotarpiu turės papildomai atsidėti šildymui. 

O taupyti kaip reikiant moka tie, kurie nesinaudoja centralizuotu šildymu, nes apie jų gerovę diskusija net nekvepia. 9 procentų PVM tarifą siūloma taikyti tik 3 mėnesiams ir šia lengvata galės pasinaudoti tik centriniu šildymu besinaudojantys gyventojai. Valdantieji pamiršo ir diskriminuoja tuos, kurie šildosi necentralizuotai, pamiršo pažeidžiamiausią gyventojų grupę - priemiesčiuose, kaimuose ar atokesnėse gyvenvietėse įsikūrusius žmones, kurie tikrai nesinaudoja centriniu šildymu, kurie savo namų židinį kūrena malkomis, granulėmis, anglimis ar dujomis. Jiems lengvata negalioja, o jų kišenės dažnu atveju tuštesnės nei bet kurio iš mūsų. Šildymo kaštai aukšti, todėl, mano nuomone, lengvatos turi būti skirtos visiems. Tačiau akivaizdu, kad apie šiuos žmones, kuriems reikia mūsų dėmesio ir rūpesčio diskusijos beveik nebuvo taip paliekant juos likimo valiai. Taigi taikant lengvatą tik daugiabučiams nepagrįstai diskriminuojami sau patys šilumą pasigaminantys gyventojai.

Ir nė kiek nesistebiu, kad Prezidentės paprašyta vetuoti įstatymo pataisą dėl lengvatos pratęsimo tik iki Naujųjų metų. Palikti gyventojus nežinioje yra netoleruotinas elgesys. Žmonėms turi būti rodoma pagarba, tačiau kol kas ji garantuota tik iki sekančių metų pradžios. 

Šarūnas Birutis, l.e.p. Darbo partijos pirmininkas