Žmonių saugumu besirūpinantis darbietis R. Trota: svarbiausia, kad namo visi grįžtų sveiki

Darbietis Rimantas Trota savo gyvenimą paskyrė veiklai, kuri užtikrina žmonių teises ir jų saugumą darbe. Valstybinės darbo inspekcijos Panevėžio skyriaus vedėjas Rimantas Trota sako, kad svarbiausia skirti visas jėgas tam, kad į darbą išėjęs žmogus namo grįžtų sveikas ir laimingas. 

Darbo inspekcijoje - platus funkcijų spektras

Darbo partijos Panevėžio rajono skyriaus pirmininkas R. Trota apie savo darbą inspekcijoje pasakoja su užsidegimu. Anot jo, visas apimamas sritis sunku net ir išvardinti, o kasdieniniame darbe tenka vadovautis ne tik įvairiais įstatymais bei šimtais teisės aktų, bet ir užtikrinti, kad žmonės dirbtų saugiomis sąlygomis ir jiems neprireiktų gydytojų vizito.

"Pagrindinis mūsų darbo dokumentas - Darbo kodeksas bei Darbuotojų saugos ir sveikatos įstatymas, o savo kasdieniniame darbe vadovaujamės virš 500 teisės aktų. Vien tokio masto apimtys gali padėti įsivaizduoti, kokio platumo yra mūsų funkcijų spektras. Traumų galima išvengti, todėl prižiūrime, kaip darbdavys savo įmonėje laikosi teisės aktų, kaip rūpinasi darbuotojų sauga. Stengiamės užkirsti kelią nelaimėms. Taip pat prižiūrime, kad darbuotojai būtų įdarbinti legaliai. Viena iš mūsų funkcijų apima ir ginčų sprendimą tarp darbuotojo ir darbdavio. Ginčų komisijos tikslas - sutaikyti darbuotoją ir darbdavį ir situaciją išspręsti taikiai. Dažniausiai problemos kyla dėl nesumokėto atlyginimo, nuobaudų, darbdavio padarytos žalos ir panašiai, o tokių situacijų per metus vienai komisijai tenka išspręsti per 400", - apie savo darbo ypatumus pasakoja darbietis, Valstybinės darbo inspekcijos Panevėžio skyriaus vedėjas Rimantas Trota.

Saugumu turi rūpintis ir darbdavys, ir darbuotojas

R. Trota pažymi, kad daugiausia pažeidimų įvykdoma statybos, miško ruošos darbų, apdirbamosios pramonės sektoriuose, vykdant krovos darbus.

"Mes turime vadinamąją "puokštę" darbo sričių, kuriose įvyksta nelaimės. Tai statybos, miško ruošos darbai, apdirbamoji pramonė, krovos darbai. Kartais nelaimių pasitaiko ir žmonėms, kurie dirba su elektros įrenginiais. Statybose dažniausia trauma - krytis nuo pastato, miško ruošos darbuose dažniausiai žmones sužaloja krentantys medžiai, pjūklai, krovos darbuose ant darbuotojų užvirsta transporto priemonės", - apie pagrindines traumas darbe pasakoja R. Trota.

Pasak pašnekovo, dauguma darbdavių stengiasi užtikrinti darbuotojų saugumą - suteikia atitinkamus drabužius, aprangą, instruktuoja, bet jei žmogus pats nebus sąmoningas ir nesisaugos, nelaimėms kelią užkirsti gali būti labai sunku. 

Darbietis taip pat džiaugiasi faktu, kad mažėja neblaivių darbuotojų, kurie patiria traumas darbe. Prieš trejus metus traumos darbo metu, kurios įvyko vartojant alkoholį, siekė apie 50 procentų visų nagrinėjamų atvejų. Šiais metais tokių incidentų sumažėjo per pusę. 

Pagrindinis iššūkis - streso darbe mažinimas

Daug metų Valstybinėje darbo inspekcijoje dirbantis R. Trota sako, kad kiekviena įmonė, maža ar didelė, darbuotoją privalo supažindinti su vidaus tvarka, jį instruktuoti. Darbuotojas turi būti supažindintas su visais pavojais ir rizikomis, darbo etika. Visgi, pagrindinė problema ir vienas esminių tikslų - streso darbe mažinimas.

"Pastaruoju metu vienas pagrindinių iššūkių - surasti būdą, kaip sumažinti stresą darbe. Psichologiniai veiksniai darbe ypač svarbūs. Jeigu kolektyvas gerai sutaria, tuomet ir žmogus savo darbo vietoje geriau jaučiasi, jam smagiau dirbti, mažėja streso", - sako R. Trota. 

Darbe svarbiausia - sąmoningumas

Darbietis pažymi, kad pagrindiniai įstatymai jau priimti ir reglamentuoti, tereikia jų laikytis. Tiek darbuotojas, tiek darbdavys turi būti sąmoningi ir skirti didesnį dėmesį saugai ir sveikatai. Į darbą atėjęs žmogus namo turi grįžti toks pat sveikas ir laimingas.

"Darbuotojas turi suvokti, kad į darbą atėjo dirbti, savo užduotis turi atlikti tvarkingai, sąžiningai ir sveikas grįžti namo. Galime priimti daugybę ir įvairiausių įstatymų, tačiau, jeigu jų nesilaikysime, jeigu nebus sąmoningumo, gerų rezultatų ir teigiamos statistikos tikėtis neverta. Turime būti sąžiningi ir kultūringi", - teigia R. Trota.