Pabaiga visada yra kažko naujo pradžia. Arba politinė situacija Šiauliuose

2016 metų pabaiga miesto politiniu gyvenimu besidomintiems piliečiams atnešė daugiau nerimo negu kad džiaugsmo artėjančiomis šventėmis. Šiaulių miestą krizė ėmė krėsti praėjusių metų rudenį, kai subyrėjo valdančioji koalicija – trys liberalai prisijungė prie opozicijos atstovų.  Iš pareigų atstatydinus administracijos direktorių Eduardą Bivainį ir vicemerą Domą Griškevičių miestas atsidūrė ant tiesioginio valdymo ir pirmalaikių rinkimų į miesto savivaldą ribos. 

Per porą mėnesių situacija rutuliojosi pačiais neįtikėčiausiais vingiais: posėdžiai vykdavo kelis kartus per mėnesį, suaktyvėjo gyventojų domėjimasis politika, žurnalistai turėjo daug darbo lenktyniaudami, kieno naujienos rinkėjus pasieks greičiausiai. Susidariusi trapi naujoji dauguma, kuri turėjo pranašumą tik vieno balso persvara, norėjo atvirai diskutuoti su meru apie priimamus sprendimus. Prasidėjo politinis dialogas ir meras pakvietė visus dirbti kartu Šiaulių miesto labui. Šį kvietimą atsakingai priėmėme mes – Danguolė Martinkienė ir Angelė Kavaliauskienė - atstovaujančios Darbo partiją miesto taryboje. Šis mūsų žingsnis sulaukė pritarimo ir palaikymo tiek DP skyriaus taryboje, tiek miesto bendruomenėje. Mes supratome, kad žmonių išrinktas meras turi modeliuoti miesto politinę kryptį. Tačiau mūsų balsų neužteko stabiliam tarybos darbui. Ir toliau, užuot sprendę miestui svarbius klausimus, pasiskelbusi naujoji dauguma užsiiminėjo intrigomis. Jie kreipėsi į LR Prezidentę, Seimo pirmininką ir premjerą dėl mero Artūro Visocko antidemokratinių veiksmų. Meras savo poziciją gynė teisinėmis priemonėmis – jis, paskatintas miesto gyventojų, informavo teisininkus ir kreipėsi į miesto tarybą dėl komisijos sudarymo, kuri spręstų apkaltos pradėjimo klausimą keturiems naujosios daugumos lyderiams už tarybos nario priesaikos sulaužymą, funkcijų nevykdymą ir sąmoningą trukdymą tarybos darbui. 

Kovo 02 d. vykusiame miesto tarybos posėdyje pavyko paskirti naują administracijos direktorių ir taip panaikinti pirmalaikių rinkimų grėsmę. Juo tapo ekonomistas ir teisininkas Antanas Bartulis. Jis 1996-1999 metais ėjo ūkio viceministro pareigas, buvo bendrovės „Dolomitas“ generalinis direktorius, yra Lietuvos karjerų asociacijos prezidentas, Lietuvos pramoninkų konfederacijos prezidiumo narys. 

Tikimės, kad šiandienos politikai ne tik Šiauliuose, bet ir kituose Lietuvos savivaldybėse supras, jog dalyvauti politikoje pagal „seną“ modelį jau nebeįmanoma. Atsinaujinimas, drąsa ir atsakomybė - toks bus ir Darbo partijos virsmas. Pažvelgti atgal reikia tam, kad pasiimtumėme tai, ką sukūrėme vertingiausio. Svarbu per ilgai neužsibūti praeityje, nes tik koja kojon, o politikoje dar ir žingsniu priekyje, turime eiti visi, kurie tikime, kad galime keistis, atsinaujinti ir būti naudingi Lietuvai. 



Šiaulių miesto tarybos narės
Danguolė Martinkienė,
Angelė Kavaliauskienė