A. Pabedinskienė pristatė, kaip Lietuvai pavyko jaunimo nedarbą sumažinti perpus

Šiandien dalyvaudama Rygoje vykstančioje jubiliejinėje 25-ojoje Baltijos jūros parlamentinėje konferencijoje socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė 11-os šalių atstovams pristatė Lietuvos patirtį kovojant su jaunimo nedarbu, kurį pavyko sumažinti daugiau nei per pusę.

Dar 2010 m. jaunimo nedarbas Lietuvoje buvo vienas didžiausių ES ir sudarė 35,7 procento, o šių metų pradžioje jis siekė vos 13,6 procento ir buvo mažesnis už ES vidurkį (19,4 proc.).

„Tokia pažanga pasiekta tik dėl to, kad jaunimo nedarbo mažinimas nuosekliai buvo ir tebėra vienas didžiausių Lietuvos prioritetų. Jokiais būdais nesustojame ir dedame tolimesnes pastangas, kad kiekvienas jaunas žmogus turėtų visas galimybes realizuoti save“, - sakė A. Pabedinskienė.

Pasak ministrės, šiųmetis tikslas, visų pirma, yra kokybiškai įgyvendinti Jaunimo užimtumo iniciatyvos projektus, kuriuose gali dalyvauti visi jaunuoliai – tiek registruoti, tiek neregistruoti darbo biržoje.

Projektu „Atrask save“ jaunuoliams teikiama pirminė pagalba, kad šie sužinotų apie įsidarbinimo, mokymosi ar nuosavo verslo galimybes. Siekiant identifikuoti neaktyvius jaunuolius ir suteikti jiems reikiamą pagalbą, suburtas 57 jaunimo ir su jaunimu dirbančių organizacijų tinklas. Be to, jau įsibėgėja projektas „Naujas startas“, skirtas tiems jaunuoliams, kuriems nepavyko gauti pasiūlymo darbo rinkoje po pirminės intervencijos.

Lietuvoje taip pat teikiamos paskolos pradedantiesiems jauniems verslininkams lengvatinėmis sąlygomis, jaunuoliai konsultuojami verslo plano parengimo ir įgyvendinimo klausimais. Darbdaviams, įdarbinusiems darbo patirties neturinčius jaunuolius, kompensuojama dalis pirmą kartą įsidarbinusio jauno žmogaus darbo užmokesčio.

„Turime tęsti investicijas ir darbus užimtumo sistemos tobulinimo, darbuotojų mokymo ir kompetencijos ugdymo srityse – tai yra būtina siekiant žengti koja kojon su besikeičiančiu pasauliu“, - pabrėžė A. Pabedinskienė.

Ministrės pranešime taip pat daug dėmesio skirta darbo judumo, atsižvelgiant ir į migracijos įtakos veiksnius, klausimams. Kaip pabrėžė A. Pabedinskienė, demografiniai pokyčiai išlieka svarbiu iššūkiu Lietuvai, kurį sprendžiant telkiamos valstybės pastangos.

„Žmonės nebenorės išvažiuoti, o išvažiavę norės grįžti tik tuomet, kai jiems bus sudarytos visos sąlygos oriai dirbti, užsidirbti ir gyventi“, - pabrėžė A. Pabedinskienė.

Prie to prisidės tiek Lietuvos socialinis modelis, tiek šiais metais Vyriausybės pavirtintas bendras planas emigracijai mažinti, apimantis visas sritis ir siekiantis šalinti gilumines emigraciją skatinančias socialines, ekonomines ir kitas priežastis. Juo numatoma ne tik mažinti emigraciją, bet taip pat skatinti jau išvykusius lietuvius grįžti atgal.

Baltijos jūros parlamentinė konferencija yra Baltijos jūros regiono nacionalinių ir regioninių parlamentų forumas, organizuojamas nuo 1991 metų. Jos tikslas – stiprinti Baltijos jūros regiono identitetą, inicijuoti ir vystyti politines veiklas, siekiant bendrų regiono interesų. Šiemet aukšto lygio renginyje laukiama daugiau nei 200 dalyvių.