V. Baltraitienė prašo Europos Komisiją įvertinti maisto saugą Lietuvoje

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė kreipėsi į Europos Komisiją (EK), prašydama įvertinti Lietuvos maisto pramonės sektoriaus priežiūros ir kontrolės sistemą.

„Pastaruoju metu viešoje erdvėje itin pagausėjo abejonių dėl Lietuvoje veikiančios maisto saugos užtikrinimo sistemos patikimumo. Tai kenkia Lietuvos maisto pramonei ir net kelia grėsmę lietuviškų maisto produktų eksportui. Nepaisant to, kad per pastaruosius metus net 34-ios užsienio valstybių tarnybos įsitikino, kad mūsų maisto produktai yra saugūs, o vykdoma maisto saugos ir veterinarinė kontrolė yra efektyvi, privalome išsaugoti vartotojų pasitikėjimą lietuviško maisto kokybe, todėl ir prašome atlikti tokį įvertinimą“,- sako V. Baltraitienė.

Pasak ministrės, tokį auditų įvertimą galėtų atlikti Europos Sąjungos (ES) vyriausiųjų inspektorių korpusas, kurį sudaro ES valstybių maisto ir veterinarijos tarnybos vadovai, vykdantys oficialią kontrolę ES mastu.

„Gavę tokį įvertinimą mes žinotume ar Lietuvai reikia dar kažką tobulinti užtikrinant optimalią kokybės kontrolę visoje maisto tiekimo grandinėje nuo lauko iki stalo“, - teigia ministrė.

Papildomo audito ministerija prašo nepaisant to, kad naujausioje Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (OECD) ataskaitoje yra teigiama, kad Lietuvos Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vykdoma maisto saugos ir veterinarinė kontrolė yra efektyvi bei atitinka Europos Sąjungos normas bei tikslus.