Darbo partija po susitikimo su ESO ir VERT atstovais: tam, kad vartotojai nepermokėtų už elektrą, būtina keisti teisinį reguliavimą

Darbo partijos frakcijos susitikime su ESO ir Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) atstovais buvo aptarta situacija dėl susidariusios vartotojų 160 mln. Eur permokos už elektrą ir šios skolos grąžinimo mechanizmai. Susitikime VERT pirmininkas Renatas Pocius patvirtinto, kad permoką buitiniams vartotojams ESO turėtų grąžinti per 2,5 metų, o įmonėms – per 7,5 metų, pradedant nuo 2024 metų liepos.

Atlikusi auditą ir remdamasi VERT duomenimis, Valstybės kontrolė paskelbė, kad 2018–2021 metais vienas vartotojas už elektros skirstymo paslaugas ESO sumokėjo vidutiniškai 88,8 euro daugiau nei turėjo. Iš viso verslas ir gyventojai permokėjo 160,2 mln. eurų.

ESO įsipareigojo grąžinti visas permokėtas sumas, o bendra suma, kuri bus grąžinta gyventojams, preliminariai sieks apie 200 mln. eurų, įskaičiavus palūkanas. Grąžinimas vyks per elektros tarifo dedamąją.

Darbo partijos pirmininko, Andriaus Mazuronio teigimu, tam, kad tokios situacijos nepasikartotų ateityje, būtina keisti teisinį reguliavimą ir peržiūrėti šiuo metu galiojančią elektros tarifų nustatymo tvarką. „Akivaizdu, kad ši problema atsirado neatsitiktinai ir būtina peržiūrėti šiuo metu galiojančią elektros tarifų nustatymo tvarką. Taip pat susitikime paaiškėjo, kad ESO investicijų planas yra tvirtinamas 5 metams į priekį. Ateityje galima būtų išvengto tokių situacijų ir elektros vartotojų permokų už elektrą, jeigu šis terminas būtų sutrumpintas“, – po susitikimo sakė A. Mazuronis.