Darbo partija siūlo fiksuoti elektros kainų lubas gyventojams ir verslui: pasiūlymų krizei spręsti yra ir daugiau

Seimo Darbo partijos frakcija siūlo priemones elektros kainų augimui sustabdyti. Savo siūlymus frakcijos nariai pristatė spaudos konferencijoje Seime.

Energetikos išteklių kainos pasiekė tokias aukštumas, kad valdžios neveiklumas reikštų nuosmukį Lietuvos ekonomikai ir skurdą Lietuvos gyventojams. Deja, bet valdantieji gerokai vėluoja su adekvačiais veiksmais ir to pasekmės jaučiamos šiandien. Dar šių metų pradžioje jie ramino, kad kainos normalizuosis pavasarį, tačiau, pasak Seimo Darbo partijos frakcijos nario, partijos pirmininko Andriaus Mazuronio, žmonės buvo tiesiog vedžiojami už nosies – JAV žvalgyba buvo informavusi partnerius apie gresiantį karinį Rusijos įsiveržimą į Ukrainą, tad tikėtis kainų sumažėjimo nebuvo jokio pagrindo.

„Per lėta reakcija lėmė, kad išsipūtusios kuro ir energijos kainos virto didžiausia infliacija Europos Sąjungoje – 22,4 proc. rugpjūtį, o tai muša dešimtmečiais nematytus rekordus. Paskutinį kartą tokią infliaciją turėjome 1996 m. rugpjūtį.

Elektra žmonėms nebeturėtų brangti, jos kainą buitiniams vartotojams reikia fiksuoti, kad ji siektų 24 centus už kW/h, o verslas turi gauti elektrą už tokią kainą, kuri leistų jiems išlikti konkurencingiems – 20-25 ct už kW/h be PVM“, - apie elektros krizės suvaldymo priemones kalbėjo A. Mazuronis.

Pasak Darbo partijos frakcijos nario Vytauto Gapšio, visoje Europoje vyriausybė vasarą rengė planus, kaip padėti verslams ir gyventojams, deja, Lietuvos Vyriausybė kaip visada dar laukia kažkokių mistinių skaičių, kad pagaliau pasiūlytų bent kiek rišlesnį planą. Jei Vyriausybė nieko nesiims ir neatsižvelgs į Darbo partijos siūlymus, mes imsimės parmalentinės kontrolės priemonių.

„Bet kokį Vyriausybės planą, kuris nepasieks tikslo – stabilizuoti elektros rinką – laikysime Vyriausybės pralaimėjimu ir nesugebėjimu surasti sprendimų. Dabar apie priemones. Ministrų kabinetas ir valdančioji koalicija ne kartą atstūmė opozicijos iniciatyvas dirbti kartu ir priemones rengti drauge, todėl šiandien estafetė jų rankose. Mes laukiame, kad jie pateiktų konkrečius pasiūlymus kaip pasiekti mūsų įvardintus rodiklius. Savo ruožtu mes ir toliau išliksime aktyvūs formuodami tiek Europinio lygio, tiek nacionalinius pasiūlymus“, - pabrėžė V. Gapšys.

Darbo partija palaiko Pramoninkų siūlymą pasinaudoti finansiniu instrumentu hedginimu fiksuojant elektros energijos kainas ir, jei reikia, numatyti biudžete tam tikrą lankstumą. Vyriausybė, pavėlavusi su sprendimais, turi dalytis našta su verslu.

„Turi būti numatyti pagalbos instrumentai, mes, nors esame opozicija, esame pasirengę ištiesti valdantiesiems pagalbos ranką. Reikalausime iš Vyriausybės peržiūrėti, kokie elektros generavimo resursai yra prieinami ir neišnaudoti bei pateikti planą, kiek galėtume subsidijuoti elektros energijos gamybą jose, užtikrinant, kad jų pagaminta elektra atitektų Lietuvos vartotojams. Dar vienas svarbus aspektas – mes reikalausime peržiūrėti, ar šiuo metu esantys sprendimai dėl rezervinių galių yra patys efektyviausi šioje situacijoje, ar tikrai Kruonio HAE turi užtikrinti rezervus, kai galėtų elektrą tiekti į rinką, gal yra mažiau efektyvių generatorių?“, - informavo Seimo narys Artūras Skardžius.

Anot parlamentaro A. Skardžiaus, akivaizdu, kad valstybė pati nevaldo savo įmonių tai klausimas kas jas valdo? Nepriklausomos valdybos galimai turi kitus tiklsus negu, kad valstybė. Jei „Ignitis“ grupės tiklas yra didinti įmonės vertę tai šiandien Lietuvos verslui reikia konkurencingų energijos kainų, o gyventojams įperkamų kainų, todėl Vyriausybė nedelsiant turi susigrąžinti energetikos įmonių valdymą į savo rankas.

Darbo partija ėmėsi aktyvių veiksmų, kviesdama Seimo Europos reikalų komitetą aktyviai veikti ir formuoti Lietuvos poziciją šiandien vykstančiai ministrų tarybai.

„Raginome komitetą baigti vasaros atostogas ir imtis darbų, deja, valdantiesiems tai atrodė nelabai rimta ir mes praradome nemažai brangaus laiko. Teikėme savo formuluotes, deja, parengti detalius skaičiavimus, kai medžiaga pateikiama mažiau nei prieš parą, yra neįmanoma. Mes suspaudę kumščius lauksime bet kokių gerų žinių iš šiandien vykstančios ministrų tarybos, bet jei rezultatas netenkins, labai tikimės, kad Lietuvos Respublikos prezidentas perims iniciatyvą iš valdančiųjų prieš Vadovų tarybą“, - teigė frakcijos narys Vytautas Gapšys.

Seimo nariai informavo, kad  kreipsis į Prezidentą prašydami, jog jis palaikytų poziciją dėl dujų kainos atsiejimo nuo elektros kainos, nustatant viršutinę generacijai naudojamų gamtinių dujų kainos ribą, bet svarbiausia, kad pozicija būtų papildyta konkrečiais siūlymais, koks tas dujų kainos ribojimas turėtų būti.