Darbo partijos frakcija: lengvatinis PVM tarifas būtinas: verslai turi jaustis saugūs

Seimo Darbo partijos frakcija siūlo pratęsti lengvatinį 9 procentų PVM tarifą maitinimo, kultūros, sporto ir apgyvendinimo paslaugų sektoriams iki 2023 m. gruodžio 31 d.
Šiuo metu lengvatinis PVM tarifas tokioms paslaugoms numatytas iki 2023 m. birželio 30 d.


Pasak Seimo nario Vytauto Gapšio, pratęsti lengvatinio PVM galiojimą yra būtina, kad verslai galėtų stabiliau jaustis ir planuoti savo veiklą į priekį.

„Ne paslaptis, kad verslai planuoja savo veiklą ne keliems mėnesiams, o keleriems metams į priekį, Todėl jiems būtina žinoti, kad valstybė yra pasirengusi jiems padėti artimiausius metus, kurie, akivaizdu, nebus lengvi. Kylant energetikos, šildymo ir kitiems kaštams verslams tenka susidurti su dilema – drastiškai kelti paslaugų ir prekių kainas ir taip prarasti dalį klientų, ar veržtis diržus, kol bankrutuos. Lengvatinis PVM tarifas yra amortizuojantis kylančius kaštus įrankis“, - sako vienas projekto teikėjų V. Gapšys.

Parlamentaras akcentuoja naudą ir šiomis paslaugomis besinaudojantiems žmonėms.

„Vartotojai taip pat veržiasi diržus, vieni susitaiko su pakilusiomis paslaugų kainomis, kiti, deja, jau dabar priversti atsisakyti kelionės į teatrą ar sporto klubą, knygos ar koncerto. Jei PVM šaus į aukštumas, tokių žmonių bus kur kas daugiau.  Pralaimėsime visi“, - mano V. Gapšys.

Lengvatinį PVM tarifą frakcija siūlo pratęsti:

    restoranų, kavinių ir panašių maitinimo įstaigų teikiamoms maitinimo paslaugoms ir išsinešti tiekiamam maistui, išskyrus alkoholinius gėrimus ir paslaugas ar paslaugų dalis, kurios susijusios su alkoholiniais gėrimais;
    atlikėjų (aktoriaus, dainininko, muzikanto, dirigento, šokėjo ar kito asmens, vaidinančio, dainuojančio, skaitančio, deklamuojančio arba kitaip atliekančio literatūros, meno, folkloro kūrinius ar cirko numerius) teikiamoms atlikimo paslaugoms;
    sporto renginių, sporto klubų lankymui ir kitų asmenų, teikiančių panašias į sporto klubų teikiamas paslaugas, lankymui, kai netaikomos šio Įstatymo 23 straipsnio nuostatos.

Šiam Darbo partijos frakcijos narių pasiūlymui jau pritarė Seimo Biudžeto ir finansų komitetas.