Darbo partijos frakcija siūlo mažinti išaugusių paskolų palūkanų naštą

Tokios palūkanos gali būti atimamos visą kredito ar finansinės nuomos (lizingo) sutarties galiojimo laiką, atsižvelgiant į Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme iš apmokestinamųjų pajamų atimamų gyventojo patirtų išlaidų sumai nustatytus apribojimus.

Šiuo metų Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme įtvirtinta, kad nuolatinis Lietuvos gyventojas 2009 metų ir vėlesniais mokestiniais laikotarpiais iš pajamų gali atimti palūkanas už vieną paimtą kreditą (arba jo dalį) vienam gyvenamajam būstui statyti ar įsigyti arba palūkanas už vieno gyvenamojo būsto finansinę nuomą (lizingą), jeigu toks kreditas yra paimtas ir rašytinis susitarimas dėl gyvenamojo būsto, kuriam statyti ar įsigyti paimtas kreditas, statybos ar įsigijimo arba finansinės nuomos (lizingo) sutartis sudaryti iki 2009 m. sausio 1 d.

Seimui pritarus šis įstatymas įsigaliotų 2024 m. sausio 1 d.

„Preliminariais skaičiavimais, valstybės biudžetas galėtų netekti iki 110 mln. eurų pajamų iš gyventojų pajamų mokesčio. Šį netekimą siūlome kompensuoti papildomai apmokestinant bankų pelną“, – sako Seimo Darbo partijos frakcijos narys Vytautas Gapšys.

Apmokestinus šiemet neplanuotai išaugusį bankų pelną būtų galima kompensuoti valstybės biudžeto netektis.

„Šios palūkanos žmonėms tampa nepakeliama našta. Dėl jų kilimo bankai augina savo pelną, kuris šiemet, planuojama, sieks beveik milijardą eurų, o tai – dvigubai daugiau negu praėjusiais metais. Finansų ministerija ir Lietuvos bankas svarsto papildomai apmokestinti bankų pelną, kurį didina ir išaugusios palūkanos už būsto paskolas“, - teigia Seimo pirmininkės pavaduotojas A. Mazuronis.

Pasak Darbo partijos pirmininko Andriaus Mazuronio, rengti įstatymo projektą paskatino šiemet smarkiai išaugusios palūkanos už būsto paskolas.
Seimo Darbo partijos frakcija užregistravo Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo siūlo numatyti, kad gyventojai, deklaruodami pajamas už 2023 metus, galėtų iš jų atimti palūkanas už vieną paimtą kreditą vienam gyvenamajam būstui statyti ar įsigyti arba palūkanas už vieno gyvenamojo būsto finansinę nuomą (lizingą).