Iki neformalaus vaikų švietimo krepšelio padidinimo Seime liko vos vienas žingsnis

Seimo švietimo komitetas pritarė Darbo partijos frakcijos narės Ievos Kačinskaitės-Urbonienė pasiūlymui didinti Neformalaus vaikų švietimo (NVŠ) krepšelį 8 mln. Eur. Priėmus šį pasiūlymą, pretenduoti į NVŠ krepšelį galės ir ikimokyklinio amžiaus vaikai. Taip pat NVŠ galės būti perskirstytas jį padalinant keliems būreliams.

„Augančios kainos lemia ir vaikų būrelių kainų augimą. Poreikis didinti NVŠ finansavimą atsirado dar prieš keletą metų, tačiau didinimui lėšų vis neatsirasdavo. Iki šiol NVŠ buvo skiriama 17 mln. Eur. Pritarus mano pasiūlymui, finansavimas padidės iki 25 mln. Eur. Jeigu pasiūlymui bus pritarta plenarinių posėdžių salėje, NVŠ krepšeliu galės pasinaudoti iki 50 proc. šalies vaikų. Valstybė turėtų siekti, kad neformaliojo švietimo programomis naudotųsi kuo daugiau vaikų – ne tik mokyklinio, bet ir ikimokyklinio amžiaus kaip numatyta ir Susitarime dėl švietimo“, – sako pasiūlymo iniciatorė I. Kačinskaitė-Urbonienė.

Pasiūlymui bandė priešintis konservatoriai Jurgita Šiugždinienė, Edmundas Pupinis ir Dalia Asanavičiūtė bei Laisvės partijos atstovai Silva Lengvinienė ir Artūras Žukauskas (pirmininkas).

„Labiausiai nustebino laisviečių elgesys. Viešai deklaruodami siekį didinti vaikų užimtumą laisvalaikiu ir būrelių finansavimo didinimą, realiai jie balsuoja prieš. Akivaizdu, kad tikrovėje jie tikrai nėra suinteresuoti, kad laisvalaikiu jaunimas sportuotų ir lankytų būrelius“, – kalbėjo Seimo narys Vytautas Gapšys.

Lėšos NVŠ krepšelio didinimui bus panaudotos iš gautų akcizų alkoholio ir tabako gaminiams.