Seimo Darbo partijos frakcija prašo Vyriausybės nutraukti svarstymus dėl visuotinio nekilnojamojo turto apmokestinimo

Seimo Darbo partijos frakcija, reaguodama į Finansų ministerijos planus apmokestinti visą žmonių nekilnojamąjį turtą, nepriklausomai nuo jo vertės ir kiekio, paskelbė rezoliuciją Dėl visuotinio nekilnojamojo turto mokesčio atsisakymo ir kreipėsi į Vyriausybę prašydama atsižvelgti į visuomenės nuomonę bei nutraukti  šio įstatymo rengimą.

Pasak rezoliucijos iniciatoriaus Seimo Darbo partijos frakcijos nario Aido Gedvilo, dėl prastėjančios ekonominės situacijos papildomų mokesčių našta dar labiau apsunkintų ir taip sudėtingą Lietuvos gyventojų padėtį.

„Tuo metu, kai visa šalis laukia ryžtingų sprendimų dėl ekonomikos gaivinimo ir augančių kainų pažabojimo, valdantieji ieško būdų kaip pagerinti savo pačių gyvenimus ir nulupti kuo daugiau pinigų iš žmonių. Kaip taip išeina, kad žmogus dirbdamas per du darbus ilgai kaupė pradiniam įnašui kooperatiniam būstui, vėliau išsipirkinėjo N metų, sulaukė senatvės, gauna ne europinę pensiją ir štai – naujas mokestis? Metinė infliacija Lietuvoje artėja prie 19 procentų ir ženkliai viršija euro zonos vidurkį, o nekilnojamojo turto kainos pastaraisiais metais augo daugiau kaip 20 proc. Negana to, bankai ketina didinti būsto paskolų palūkanų normas – standartinės būsto paskolos artimiausiais metais gali didėti trečdaliu. Ir visa tai turint galvoje, kad žemiau skurdo ribos Lietuvoje gyvena daugiau kaip 585 tūkst. šalies gyventojų, o skurdo rizikos riba viršija 20 proc.

Manome, kad krizės metu valstybė turi ieškoti būdų solidarizuotis su savo žmonėmis, efektyvių priemonių augančioms maisto, kuro, energijos ir paslaugų kainoms pažaboti, todėl nepritariame Finansų ministerijos planams įvesti Lietuvoje visuotinį nekilnojamojo turto mokestį“, - teigia parlamentaras A. Gedvilas, kartu su Seimo opozicinėmis frakcijomis raginantis Vyriausybę atsisakyti planų įvesti naujus mokesčius arba plėsti šiuo metu galiojančią mokesčių bazę.

Kaip skelbia LR Finansų ministerija, nekilnojamojo turto mokestis už pagrindinį gyvenamąjį būstą būtų siejamas su deklaruota gyvenamąja vieta ir apmokestinamas progresyviais tarifais, atsižvelgiant į būsto mokestinę vertę, nustatytą masinio vertinimo būdu. Mokestis atsirastų metinėse deklaracijose ir kuo brangesnis būtų turtas, tuo didesnis mokestis.

Dar gegužės 27 d. Seimo narys Aidas Gedvilas Peticijos.lt platformoje užregistravo peticiją prieš visuotinį NT mokestį. Ši peticija vos per kelias dienas tapo daugiausiai parašų surinkusia iniciatyva. Šiuo metu ją pasirašė beveik 20 tūkstančių piliečių.

Peticijos autorius A. Gedvilas, sako, kad šios iniciatyvos reikšmė buvo labai paprasta – pademonstruoti visuotinio NT mokesčio sumanytojams, kad toks mokestis Lietuvoje yra nereikalingas ir sužinoti, ką apie tai galvoja žmonės. ,,Prisipažinsiu, pats nesitikėjau tokio gausaus palaikymo. Svarbu pabrėžti, kad pati Finansų ministerija nebuvo linkusi plačiai viešinti informacijos apie planuojamą naujovę, dėl šios priežasties vienas iš pagrindinių tikslų buvo informuoti visuomenę apie planuojamus pokyčius, kurie gali (ir padarytų) didelę įtaką”, - pabrėžė A. Gedvilas.

Peticiją galima pasirašyti adresu: https://www.peticijos.lt/visos/78665/pries-visuotini-nekilnojamojo-turto-mokesti/?fbclid=IwAR2pUxOiRbg-eTSOC6aW_X16EIzYjMASvgN4BmjEDGWYsMAEX951hvMxrpw