Seimo Darbo partijos frakcija siūlo didinti atlyginimus pedagogams, pareigūnams ir kitiems valstybės tarnautojams

Seimo Darbo partijos frakcija siūlo valstybės tarnautojų pareiginės algos (atlyginimo) bazinį dydį jau kitąmet pakelti 10,5 procento. Jis siektų 200 eurų. Šiuo metu tokių darbuotojų atlyginimo bazinis dydis siekia 181 eurą.

Pasiūlymas, anot Seimo Darbo partijos frakcijos seniūno Viktoro Fiodorovo, parengtas atsižvelgiant į nūdienos realijas.

„Pedagogų, teisėjų ir kitų valstybės tarnautojų atlyginimai negali likti nuošaly, kai šiemet turime rekordinę infliaciją, apie 6 proc. didėjusį vidutinį darbo užmokestį, kai kitąmet siūloma minimalią mėnesinę algą (MMA) didinti 15 proc., neapmokestinamą pajamų dydį (NPD) – 15,7 proc. Valstybės tarnautojų atlyginimai taip pat turi atliepti elementariausius žmonių poreikius ir būti didinami“, - neabejoja parlamentaras.

Lietuvos Statistikos departamento duomenimis, 2022 metų rugsėjį, palyginti su praėjusių metų rugsėju, būtiniausių prekių ir paslaugų kainos šoktelėjo kartais: maisto ir nealkoholinių gėrimų kainos augo nuo 4,2 iki 31 proc., o išlaidos būstui, vandeniui, elektrai, dujoms ir kitam kurui padidėjo nuo 5,1 iki 71,3 proc.

„Žvelgiant statistiškai, valstybės tarnautojai ir kiti šiai kategorijai priskiriami valstybės bei savivaldybių darbuotojai nepriskiriami prie socialinės paramos ar kompensacijų gavėjų, todėl pretenduoti į paramą dažnai negali. Todėl, atsižvelgiant į kainų kilimą, planuojamą MMA ir NPD augimą bei siekiant išlaikyti šių darbuotojų darbo užmokestį konkurencingą, mūsų siūlymas yra pagrįstas ir reikalingas“, - įsitikinęs V. Fiodorovas.

„Partijų susitarime dėl švietimo įsipareigojome nuosekliai didinti pedagogų atlyginimus, kol jie 2024 m. pasieks 130 proc. vidutinio šalies atlyginimo. Tai, kad Vyriausybė pasiūlė pedagogų atlyginimus didinti 13 proc., nepadengia net metinės infliacijos, jau nekalbant apie realų didėjimą. Manome, kad tokiais tempais niekada nepasieksime pedagogo kaip prestižinės profesijos, neįgyvendinsime įsipareigojimų, todėl siūlome kartu su baziniu dydžiu bent nemažinti mokytojams atlyginimų“, - sako Seimo narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

2023 metų bazinis dydis – 200 eurų – būtų taikomas apskaičiuojant valstybės politikų, bendrosios kompetencijos ir specializuotų teismų teisėjų, valstybės pareigūnų ir tarnautojų, biudžetinių įstaigų darbuotojų pareigines algas. Taip pat Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo teisėjų atlyginimus, karių  tarnybinius atlyginimus, įstatymų pagrindais sudarytų komisijų narių atlygį ir kitas teisės aktuose nustatytas išmokas ar atlygius.