Seimo Darbo partijos frakcija: Trečiojo amžiaus universitetų veikla neturi nutrūkti dėl finansavimo trikdžių

Seimo Darbo partijos frakcija siūlo 2023 metų biudžete numatyti 300 tūkst. Eur neformaliam suaugusiųjų švietimui bei Trečiojo amžiaus universitetams finansuoti.

Šių universitetų veiklos nėra finansuojamos konkursiniu būdu iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos asignavimų. Tam taip pat nėra numatyta speciali programa.

„Trečiojo amžiaus universiteto (TAU) veikla – neabejotinai teikianti apčiuopiamą naudą šviečiant, įtraukiant į įvairias veiklas ir suteikianti galimybę mokytis visą gyvenimą vyresnio amžiaus žmonėms. Šiemet naujus mokslo metus vien Telšių TAU pasitiko 45 studentai. O visoje Lietuvoje besimokančiųjų senyvo amžiaus žmonių skaičius yra išties didelis. Žmonėms tobulėti ir kokybiškam švietimui užtikrinti reikalingi mokymai, seminarai, tad susiduriama su lektorių, kurių ypatingai trūksta mažesnėse savivaldybėse, finansavimo problema. Vienareikšmiškai palaikau ir esu įsitikinęs, kad tiek Trečiojo amžiaus universiteto, tiek kitų neformalųjį suaugusiųjų švietimą teikiančių įstaigų finansavimas iš Valstybės biudžeto yra būtinas ir leisiantis užtikrinti kokybišką švietimą bei dar didesnę besimokančiųjų paklausą“, - teigia Darbo partijos frakcijos narys Valentinas Bukauskas.

Tai, pasak frakcijos seniūno Viktoro Fiodorovo, kelia didžiulį nerimą dėl Trečiojo amžiaus universitetų veiklos tęstinumo ir vyresnio amžiaus žmonių neformaliojo švietimo, užimtumo užtikrinimo.

„Pusmetį nefinansuojant veiklų gali būti sudėtinga išlaikyti šių universitetų veiklų nuoseklumą, taip pat kyla pagrįstų abejonių, ar apskritai bus spėta skirti ES finansavimą kitais metais. Todėl neabejojame, kad būtina atrasti tokią sumą kitų metų biudžete, kuri užtikrintų Trečiojo amžiaus universitetų veiklą ištisus metus. 300 tūkst. nėra tik skaičiai ar suma popieriuje, tai – galimybė vyresnio amžiaus žmonėms šviestis, būti reikalingiems ir atrasti bendraminčių“, - sako parlamentaras V. Fiodorovas.

Projektą teikia Darbo partijos frakcijos nariai Viktoras Fiodorovas, Valentinas Bukauskas ir Vytautas Gapšys.