Seimo narys V. Gapšys kreipėsi į Seimo Biudžeto ir finansų komitetą dėl drastiškai augančių būsto paskolų palūkanų

Seimo Darbo partijos frakcijos narys Vytautas Gapšys kreipėsi į Biudžeto ir finansų komitetą prašydamas jo vykdyti parlamentinę kontrolę dėl drastiškai augančių būsto paskolų palūkanų.

„Šios kadencijos Seimo biudžeto ir finansų komitetas ne kartą nagrinėjo situaciją nekilnojamojo turto rinkoje bei būsto paskolų išdavimo sąlygas. Lietuvos bankas informavo, jog iš esmės nėra galimybių Lietuvoje gauti būsto paskolas su fiksuotomis palūkanomis, kur fiksavimo terminas būtų daugiau nei 10 metų. Ilgesni fiksavimo terminai yra prieinami kitose eurozonos šalyse, pvz., Vokietijoje. Atsižvelgiant į tai, kad žiniasklaidoje pasirodė informacija, jog būsto paskolų palūkanos Lietuvoje pastaruoju metu yra aukščiausios euro zonoje, kreipiausi į komitetą prašydamas organizuoti posėdį šiam klausimui aptarti“,- teigia parlamentaras V. Gapšys.

Pasak Seimo nario, parlamentinės kontrolės metu Lietuvos banko atstovai turėtų pristatyti priemones, kurios užtikrintų pirmo būsto pirkėjams galimybes pasinaudoti būsto paskolomis. Taip pat būtų domimasi, kokių priemonių imsis Lietuvos bankas, kad ateityje vartotojai galėtų pasirinkti ilgam laikotarpiui fiksuotas palūkanas ir taip sumažinti rizikas ilguoju laikotarpiu.

„Luminor“ banko užsakymu atlikta apklausa parodė, kad iš viso EURIBOR pakilimo poveikį pajautė 21 proc. Lietuvos gyventojų. Iš jų didžiausia dalis atsakė, kad padidėjo jų turimos būsto paskolos mėnesio įmoka. Taip pat įmokos augimą pajautė tie Lietuvos gyventojai, kurių mėnesinės pajamos siekia daugiau nei 1000 eurų vienam namų ūkio nariui ir kurie gyvena didžiuosiuose šalies miestuose.

Šiuo metu vidutinė paskolos suma yra apie 100 tūkst. eurų. Manoma, kad skaičiuojant pagal vidutinę paskolos sumą ir darant prielaidą, kad EURIBOR kyla nuo 0 iki 3 proc., preliminari vidutinė paskolos įmoka galėtų išaugti apie 100–210 eurų per mėnesį.

„Tai didelė suma Lietuvos žmonėms, kurie jau turi paskolas ir negali jų nemokėti. Kyla ir nuomos kainos. Kylančios sumos jau atgraso potencialius būsto pirkėjus, tad būtina imtis priemonių, kad šis palūkanų šokas būtų sustabdytas“, - sako V. Gapšys.