Seimo opozicija įteikė valdantiesiems rezoliuciją dėl energetinės krizės suvaldymo

Seimo Darbo partijos frakcija kartu su kitomis opozicijoje esančiomis frakcijomis Seimui įteikė rezoliuciją Dėl energetinės krizės suvaldymo. Šia rezoliucija opozicija ragina Vyriausybę svarstyti Seimo opozicijos pateiktus siūlymus dėl energetinės krizės suvaldymo bei, siekiant visiškai apsirūpinti elektros gamybos iš atsinaujinančių šaltinių pajėgumais iki 2030 m., artimiausiu metu parengti ir įgyvendinti elektros gamybos Lietuvoje plėtros veiksmų planą.

Drastiškai kylant maisto, elektros, kuro ir paslaugų kainoms, pasak Darbo partijos frakcijos seniūno Viktoro Fiodorovo, nukenčia Lietuvos šeimos, vieniši ir nepasiturintys žmonės, į kurių tarpą, beje, jau pretenduoja net ir vidutines pajamas gaunantieji.

„Atsiranda kažkoks disonansas, kurį suprasti turėtų ir mūsų Vyriausybė. Tačiau kartais atrodo, kad ji turi kalkuliatorių vietoje širdies. Valdantieji sako, kad žmonės užsiverš diržus, o verslas pasimaitins iš sukauptų lašinių. Tarsi tų santaupų ir lašinių jie turėtų. Kovidas nušlavė viską iki nulio. Todėl atsisakome gyventi pagal kalkuliatorių.

Mes jau parodėme, jog mokame dirbti ir uždirbti. Mes visuomet atiduodame savo skolas. Ne pirmas kartas, kai skolinamės ir vėliau atiduodame. Tai kodėl mūsų Vyriausybė nesupranta, jog šalia karas, kosminė infliacija, atimta didelė verslo rinka ir situacija nėra tokia, kad vertėtų žaisti statistiką? Šiuo metu iššūkiai neeiliniai, tad ir Lietuvai reikia išskirtinės pagalbos“, - įsitikinęs V. Fiodorovas.

Opozicija ragina Vyriausybę svarstyti šiuos Seimo opozicijos pateiktus siūlymus dėl energetinės krizės suvaldymo:
    sumažinti Lietuvos gyventojams artėjančio šildymo sezonu teksiančią finansinę naštą dėl išaugusių sąskaitų ne tik už centrinį šildymą, karštą vandenį, bet ir elektros energiją, gamtines dujas bei malkas ir medienos produktus, skirtus kūrenimui;
    fiksuoti 24 ct/kWh elektros energijos kainą buitiniams vartotojams;
    didinti minimalią algą pagal Lietuvos banko paskaičiavimus bei imtis kitų priemonių gyventojų pajamų didinimui, pavyzdžiui, neapmokestinamųjų pajamų dydį prilyginti minimaliai mėnesinei algai, vienkartines pinigines išmokas skirti pažeidžiamiausioms grupėms – neįgaliesiems, senjorams, vaikus auginantiems vienišiems tėvams ir šeimoms, taikyti papildomą neapmokestinamąjį pajamų dydį už kiekvieną auginamą vaiką;
    parengti energijos sąnaudų mažinimo programą ypatingai nuo energetinės krizės nukentėjusioms įmonėms, kompensuojant energetinius kaštus, viršijančius 10 proc. jų sąnaudų;
    kompensuoti labiausiai nukentėjusiems sektoriams darbuotojų prastovas;
    leisti saulės elektros energijos gamintojams didinti gamybos kiekį, suteiktos galios ribose plėstis į hibridinius parkus bei užtikrinti tolygų skirstomųjų tinklų operatoriaus sąnaudų, susijusių su gaminančio vartotojo ar asmens, siekiančio tapti gaminančiu vartotoju, elektros įrenginių prijungimu prie elektros tinklų, paskirstymą;
    stabdyti žaliavinės medienos eksportą, kurio metu su žaliava išvežamos ir medienos pjovimo liekanos, naudojamos šildymui.

Opozicija rezoliucijoje kreipiasi ir į Lietuvos gyventojus bei savivaldybes, ragindama susitelkti energetinės krizės laikotarpiu ir nesiimti kraštutinių priemonių, kurios dar labiau paaštrintų ekonominę recesiją bei infliacijos augimą.

„Kviečiame visas valstybės institucijas aktyviai ir vieningai ginti Lietuvos interesus visuose ES lygiuose. Ypač raginame energetikos ministrą Dainių Kreivį bei užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį užtikrinti Lietuvos gyventojų ir verslo interesus, panaudojant visas diplomatines ir institucines priemones ES institucijose, ypač ES Energetikos ir Bendrųjų reikalų tarybose, o taip pat ES valstybėse narėse, siekiant, kad artimiausiu metu būtų peržiūrėta elektros rinkoje nustatomos elektros kainos metodologija, nustatytas tinkamas elektros gamybai naudojamų dujų kainos lygis, sudaryti susitarimai su kitomis ES valstybėmis narėmis dėl finansinių lėšų (gaunamų viršpelnių) paskirstymo tarp elektros energiją eksportuojančių ir importuojančių šalių, įsteigtas kompensacijų vartotojams ir verslui mokėjimo mechanizmas“, - rašoma rezoliucijoje.

Pasak Seimo nario V. Fiodorovo, valdantiesiems metas baigti žiūrėti į opoziciją kaip į priešus ir išeiti į žmones.  

„Gal išeikite iš Seimo, iš savo stiklinių rūmų ir nueikite į Kalvarijų turgų. Nuvažiuokite į Telšius. Aplankykite Jonavą. Pažiūrėkite, kokia yra reali situacija ir priimkite mūsų pasiūlymą rimtai. Mes kalbame nuo visų žmonių. Mes kalbame nuo verslo. Mes kalbame už Lietuvą“, - sako parlamentaras.