Seimo rudens sesijos programa: pavėluoti, neefektyvūs valdančiųjų sprendimai žada ilgas rietenas Parlamente

Seimo Darbo partijos frakcija Seimo rudens sesijos darbų programą vertina kaip pavėluotą, iki galo neišdiskutuotą ir  neatliepiančią žmonių ir verslo poreikių.

Anot Darbo partijos pirmininko Andriaus Mazuronio, ši Vyriausybė veikia iš tiesų sudėtingomis sąlygomis, aplinkybės didžiąja dalimi priklauso ne nuo jos veiklos, tačiau būtent šiomis sąlygomis ji galėtų geriausiai atskleisti savo kompetencijas.  

„Pavydėti šiai valdančiajai daugumai tikrai nėra ko. Bet tokiomis aplinkybėmis Vyriausybė gali geriausiai atskleisti savo kompetencijas ir veiklumą, teikdama siūlymus, kaip dorotis su iššūkiais ir sunkumais. Deja, žiūrint į Seimo sesijos darbų programą, tokių pasiūlymų, apie kuriuos būtų galima diskutuoti, yra nedaug“, - pastebi Seimo narys.
Seimo Darbo partijos frakcija sesijos darbų programoje nerado pažado, valdančiųjų duoto dar prieš dvejus metus, kai buvo sukurta speciali darbo grupė sisteminei mokesčių sistemos pertvarkai parengti.

„Ši grupė nepanaikinta, bet jos darbo rezultatų – jokių. O juk dabar pats geriausias metas teikti mokesčių sistemos pertvarkos pakeitimus, kurie padėtų mažas ir vidutines pajamas gaunantiems žmonėms, palengvintų jų buitį“, - teigia A. Mazuronis.

Jis prognozuoja, kad energetinis blokas, kurio visi laukė, šią Seimo sesiją sulauks daug diskusijų, nes siūomos priemonės nebuvo aptartos prieš jas teikiant Seimui.
„Tad gaila, kad vietoje to, jog priimtume greitus, efektyvius sprendimus, mes dar kurį laiką įklimpsime tam tikrose diskusijose, kurios galėjo vykti anksčiau. Būsimame kmpensavimo mechanizme matome tam tikrus pasiūlymus fiziniams asmenims, kurie yra svarbūs, bet nesprendžia pagrindinės problemos.

Sakėme ir sakysime, kad Vyriausybė turi daryti viską, kad fiziniams asmenims kaina turėtų būti užfiksuota ties 24 centais už kW/h. Tam reikia ieškoti visų galimybių. Situacija gali tapti labai sudėtinga – jei fiziniams asmenims kažkokį variantą sesijos darbų programoje matome, tai kompensavimo mechanizmo juridiniams asmenims, verslams, nėra jokio. Priešingai, girdime iš valdančiųjų, kad tokio kompensavimo mechanizmo verslams ir nebus. Verslas susiduria su milžiniškais iššūkiais, jei mes susidursime su didele nedarbo banga, ką lydės socialinės išmokos, tuomet iškils klausimas, ar ne per vėlu kabėti apie būtinas kompensacijas verslui”, - pastebi partijos pirmininkas A. Mazuronis.
Darbo partijos frakcija, anot A. Mazuronio, šią rudens sesijos programą vertina kaip bandymą rodyti judesį, tačiau visa tai – pavėluota.  Jis pabrėžė labai svarbų valstybės biudžetą ir jame numatytą antiinfliacinių priemonių paketą, apie kurį turėta diskutuoti visą vasarą, ką ir žadėjo valdantieji. Tačiau pažadėta mistinė darbo grupė net nebuvo įkurta, tad priemonės nėra apsvarstytos.

“Todėl svarstant kitų metų valstybės biudžetą mes vėl paskęsime politinėse rietenose ir siūlymuose. Visgi tikimės konstruktyvaus ir efektyvaus darbo, nes Lietuvos žmonės diržų veržtis ilgai nebegalės-viskas turi ribas”, - sako A. Mazuronis, kritikos pažėręs ir Valstybės tarnybos įstatymo projektui, kuris, toks, koks yra siūlomas, dar plačiau atvertų duris nepotizmui ir vadovų diktatūrai prieš jiems nepatogius pavaldinius.