V. Giraitytė – Juškevičienė: subsidijos neįgaliųjų darbo užmokesčiui turi išlikti neterminuotos

Seimo Darbo partijos frakcijos narė Vaida Giraitytė – Juškevičienė Seime užregistravo siūlymą subsidiją neįgaliųjų darbo užmokesčiui ir toliau mokėti neterminuotai – tol, kol žmogus dirba.

Šiuo metu neįgalieji, dirbantys socialinėse įmonėse ir turintys 30-40 proc. darbingumo lygį, yra remiami neterminuotai, o Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) siūlo subsidijas jų darbo užmokesčiui mokėti tik 24 mėnesius.

Tai, anot Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narės V. Giraitytės – Juškevičienės, neįgaliųjų situaciją darbo rinkoje tik pablogins.

„Neterminuotas subsidijavimas yra labai svarbus, kad toks žmogus galėtų ilgiau būti darbo rinkoje. Tai yra ne tik finansinis, bet ir socialinis klausimas. 30-40 proc. darbingi žmonės turi sunkias negalias, kurios, deja, dažniausiai yra neterminuotos, tad SADM siūlymą sunku suvokti. Todėl nedelsdama parengiau ir Seime užregistravau projektą, kuriuo išties siekiama apsaugoti vieną pažeidžiamiausių mūsų visuomenės grupių“, - teigia parlamentarė.

2021 m. žmonių su negalia skurdo rizikos lygis siekė beveik 33 proc., jų skurdas Lietuvoje yra vienas didžiausių Europos Sąjungoje.

Dirbančių darbingo amžiaus neįgaliųjų dalis, palyginti su bendru darbingo amžiaus neįgaliųjų skaičiumi, paskutiniais duomenimis (2020 m.) Lietuvoje siekė tik 28,4 proc.,  tai rodo, kad darbingo amžiaus neįgalieji nėra integruojami į darbo rinką.

„Statistikos duomenys rodo, kad per pastaruosius trejus metus asmenų, kuriems yra nustatytas 30-40 procentų darbingumo lygis arba vidutinis neįgalumo lygis, įsidarbinimas atviroje darbo rinkoje mažėjo. Akivaizdu, kad sąlygų jiems įdarbinti bloginimas (nustatant subsidijų mokėjimo terminą) nepadės šios situacijos pagerinti“, - sako Seimo narė.