V. Uspaskich: Darbo partija Vyriausybės siūlomo biudžeto palaikyti negali, paskutinius trupinius jau “suvalgė” infliacija

Šiandien Seime bus bandoma patvirtinti Vyriausybės pateiktą valstybės biudžeto pakeitimą, kuris pasak valdančiųjų turėtų padėti suvaldyti  pagreitį įgavusią infliaciją ir milžinišką kainų augimą šalyje. Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskich atkreipia dėmesį, kad „darbiečiai“ jau teikė ne vieną siūlymą, kuriais būtų stengiamasi traukti Lietuvos gyventojus iš finansinio skurdo duobės, deja, Vyriausybė neįsiklausė, todėl Darbo partija nepritars patobulintam valstybės biudžetui.

„Daug kartų kartojome, kad valstybė privalo padėti gyventojams dorotis su žaibiškai kylančiomis kainomis. Ne kartą raginome Vyriausybę taikyti lengvatinį PVM būtiniausiems maisto produktams ir šildymui, sparčiau didinti gyventojų pajamas. Visi pasiūlymai buvo atmesti, todėl už “trupinius”, kuriuos Vyriausybė teikia su biudžetu Darbo partija balsuoti negali“, - sako V. Uspaskich.

Darbo partijos frakcija aktyviai Seime registravo ne vieną projektą bei siūlė didinti neapmokestinamų pajamų dydį (NPD). Tai būtų leidę sparčiau didinti pajamas ne tik pačias mažiausias, bet ir vidutines pajamas gaunantiems gyventojams, ypatingai jaunoms šeimoms su vaikais.

„Bet kokiam ekonomikoje bent šiek tiek besiorientuojančiam žmogui turėtų būti aišku, kad didėjančios žmonių pajamos atitinkamai reiškia ne tik didėjančią žmonių gerovę, bet ir didėjantį vartojimą, per kurį pinigai sugrįžta į biudžetą. Tad nauda valstybei būtų žymiai didesnė negu tariami biudžeto praradimai. Todėl skaičiuoti tik galimas biudžeto išlaidas yra buhalterių, o ne ekonomistų, valstybės strategų bruožas“, - sako Darbo partijos pirmininkas.

V. Uspaskich pastebi, kad sparčiai augant kainoms, Vyriausybė paprasčiausiai nespėja įšokti į vis greitėjantį infliacijos traukinį. Vis didėjančioms kainoms amortizuoti priimami tik kosmetiniai sprendimai, kurie tik didina valstybės biudžeto deficitą, bet nekuria, neskatina ekonomikos. Jau darosi nebejuokinga ir dėl vis šalikelėje paliekamo žemės ūkio. Nepaisant to, kad žemės ūkio sektoriuje išryškėjo jau eilę metų besikaupusios problemos, strateginių priemonių vis dar nėra ir neaišku, kada jų sulauksime.

„Žmonių pajamų didėjimą suvalgė infliacija. Negano to, ši Vyriausybė visiškai neskiria dėmesio žemės ūkiui, šalies apsirūpinimui maistu. Nors ES leidžia valstybės narėms kompensuoti žemės ūkio praradimus, tačiau ši Vyriausybė nesugebėjo surasti net 6 mln. eurų labiausiai nukentėjusiems sektoriams. Tai atskleidžia valdančiųjų požiūrį, dėl kurio vietinė gamyba tikrai trauksis“, - teigia V. Uspaskich.