V. Uspaskich: Dėl Vyriausybės neveiksnumo bus paralyžiuotas valstybinis statybų sektorius

Šiandien dvi stambios asociacijos Lietuvos statybininkų (LSA) ir „Lietuvos keliai“ paskelbė apie organizuojamą streiką, kuriuo penktadienį pusdieniui ketina stabdyti darbus valstybinės reikšmės, visuomeninės paskirties objektų statybvietėse ir keliuose. Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskich atkreipia dėmesį, kad tokioje situacijoje Vyriausybė turi reaguoti operatyviai ir Vyriausybės nutarimu indeksuoti žaliavų kainas bei kompensuoti lėšų stygių, kuris susidaro atskirose savivaldybėse dėl pabrangusių darbų.

 „Akivaizdu, kad prasidėjus karui Ukrainoje, statybinių medžiagų kainos ženkliai augo, tačiau valdantieji iki šiol nesiėmė reikiamų priemonių, kurios padėtų spręsti šią problemą. Pavyzdžiui, didžiausias valstybinis užsakovas „Kelių direkcija“ iki šiol neindeksavo kainų ir nepakeitė sutarčių. Sprendimai turi būti priimami greitai, įvertinus, kokios kainos yra rinkoje. Kitu atveju Vyriausybės neveiksnumas paralyžiuos statybas ir kelių tvarkymo darbus. O kaip tuomet bus sprendžiama visa ši situacija?“, - sako Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskich.

Dar balandį Seime vyko Darbo partijos frakcijos susitikimas su Lietuvos Respublikos Susisiekimo ministru Mariumi Skuodžiu ir Lietuvos automobilių kelių direkcijos, Viešųjų pirkimų tarnybos bei Lietuvos pašto vadovais. Jau tuomet buvo keliami šie klausimai, aptarti kelių klausimai, o atsakingi pareigūnai pažadėjo situaciją spręsti nedelsiant. Akivaizdu, kad praėjus mėnesiui po susitikimo, atsakymo ir veiksmų vis dar nematyti, o situacija vis aštrėja.

„Nepaisant to, kad praėjo jau daugiau nei du mėnesiai po kelininkų ir statybininkų prašymo, nėra aišku, ar valdantieji išties neįvertina, kuo ši situacija gali baigtis, ar tiesiog nemoka dirbti. Ką mes įžvelgiame šioje situacijoje, tai kad delsimas baigsis nebeasfaltuojamais keliais, neužbaigtomis mokyklų, stadionų ir kitų svarbių objektų statybomis, o tai gali atnešti dar didesnę infliaciją bei nedarbą. Reikalinga kuo skubiau Vyriausybės nutarimu indeksuoti kainas, kad nekiltų jokių ginčų tarp atskirų rangovų ir valstybinių užsakovų ir žinoma, ten, kur užsakovai nepajėgia, padėti ir iš Kelių fondo skirti papildomų finansų skirtumo kompensavimui“, - sako V. Uspaskich.