Ukrainiečiai randa prieglobstį ne tik Lietuvos didžiuosiuose miestuose

Skaisčiūnų kaime šiuo metu saulė šviečia skaisčiau nei kitur. Kaimo bendruomenės namuose saugumą ir ramybę rado net 3 ukrainiečių pabėgelių šeimos. 14 žmonių dabar gali pamiršti ausyse tebeskambančius bombų sprogimus ir kulkų švilpimą.

„Jie atvažiavo pas mus kaip stovi“, - sako viena iš globos iniciatorių Vaida Giraitytė-Juškevičienė. „Kai septyniese sulendi į vieną automobilį ir bėgi iš apsupto miesto, tai tikrai nespėji pasiimti ne tik senelės stalo sidabro, bet ir vaistinėlės ar rūbų.“ Bendruomenė priėmė bėglius kaip savus. Kas prisidėjo pinigais, o kas atnešė rūbų, vaistų ar higienos priemonių.

„Dabar būtinosios reikmės jau patenkintos“, - sako V. Giraitytė-Juškevičienė. „Jie jau gyvena pakankamai savarankiškai, patys apsitvarko, pasikuria pečius. Daugelis jau ieško kaip galėtų prisidėti prie bendruomenės gerbūvio, ieškosi darbo.“ Bendruomenės sekantis pagalbos etapas, tai laikina integracija. Vaikai turi mokytis ir vaikščioti į darželius. Suaugusieji ieško bet kokio darbo ir bando pagal išgales padėti likusiems Ukrainoje tėvynainiams.

„Ukrainiečiai godžiai laukia naujienų iš Tėvynės“, - pasakoja Vaida Giraitytė - Juškevičienė. „Jie nori grįžti ir atstatyti Ukrainą tikra Europos šalimi. Tačiau kol jų vyrai kaunasi už šalies laisvę, moterys turi išgyventi čia. Mes čia susitvarkysim ir padėsim jiems kiek galėsim. O jūs visi pagalvokit ar padarėt viską ką galima, kad padėtumėt ištrūkusiems iš karo pragaro."

Primename, kad prisidėti prie paramos pabėgėliams ir humanitarinei pagalbai galite ir jūs – aukodami į:

 - „Mūsų rankos ir širdys Ukrainai“ https://www.aukok.lt/projektai/Musu-sirdys-ir-rankos-Ukrainai
- „Gelbėkit vaikus“ https://gelbekitvaikus.lt/paremk/

Jei turite galimybę priimti pabėgėlių šeimas – registruokitės platformoje „Stiprūs kartu“. „Stiprūs kartu“ taip pat registruoja galinčius pavėžėti nuo sienos https://stipruskartu.lt/

Jei norite prisidėti prie Ukrainos gynybos pastangų, tai galite padaryti –  aukodami pinigus Blue / Yellow for Ukraine. Banko sąskaita: LT17 7300 0101 4089 4869